09 November 2012

PUMPKIN SEED MENCEGAH KANSER PROSTAT
Khasiat Biji Labu, pumpkin seed, Curcibita pepo

Labu dikatakan dapat membantu lelaki berumur 45 tahun.  Pada umur ini kelenjar prostate mula membengkak.  Ini menyebabkan terasa sakit untuk membuang air kecil.  Biji labu mengandungi beberapa jenis minyak, vitamin dan mineral yang dapat membantu orang lelaki. Ini kerana bahan-bahan tersebut amat berguna untuk sistem perkumuhan (urinary system) dan mengelakkan kelenjar prostate dari membengkak.
 (Khasiat yang tinggi dalam biji labu mentah terutama enzim, vitamin E, K dan mineral seperti magnesium, zink, mangan, fosforus, besi dan tembaga serta antioksidan beta karotena dan lutein)
Biji labu dikatakan ‘ superfood’ kerana khasiatnya baik untuk kesihatan badan. Sering masuk kedalam diet harian, selain dapat memelihara hormon, ia juga boleh mencegah batu karang buah pinggang, mengurangkan gejala arthritis dan risiko osteoporosis, menurunkan kadar kolesterol LDL dan melindungi folikel rambut serta kesihatan mata. Biji labu ini juga boleh menjadi rawatan semulajadi yang sangat berkesan bagi menghapuskan cacing pita yang terdapat di dalam usus.
Khasiat biji labu juga memberi manfaat kepada wanita menopaus. Mengambil 2gram sehari selama 12 minggu telah menunjukkan peningkatan yang ketara dalam kepekatan kolesterol lipoprotein dan pengurangan dalam tekanan darah diastolik. Ia juga membantu melegakan gejala menopaus dengan pengurangan ‘hot flashes’, sakit kepala dan sakit sendi. Kandungan L-trytophan yang terdapat di dalam biji labu sering dicadangkan membantu merawat kemurungan.
+- 100gm-RM15.00 -siap pos
H/P:019-9869219-Razak Yusof
A/C BSN: 1110029888398662

Maybank:1630 1949 7433


Tiada ulasan:

Catat Ulasan